De Stentor 30-09-20

Voor woningzoekenden in Harderwijk komt er weer een fors blok bij. Op de hoek van de Hoofdweg en de Verkeersweg moet een complex verrijzen met daarin 220 appartementen en woningen.

Het woningbouwproject is al enige tijd onderweg. Veldboom nam de locatie vorig jaar over van projectontwikkelaar Wijori, Hulsink Onroerend Goed B.V. en Vandenbrink Onroerend Goed. In november 2017 had Wijori de eerste plannen gepresenteerd en destijds was het streven om al in 2018 met de bouw te beginnen.

Zover is het niet gekomen. In overleg met de gemeente heeft Veldboom afgelopen maanden een nieuw en uitgebreider bouwplan opgetuigd. In eerste instantie ging het om het gedeelte van de hoek van de Hoofdweg en de Couperuslaan tot halverwege de bedrijfspanden aan de Verkeersweg. Ook het pand op de hoek van de Handelsweg, waarin voorheen Kwikfit zat, gaat nu plaats maken voor woningbouw.

De nieuwbouw is deels vier en deels vijf verdiepingen hoog. De bestaande bebouwing is deels al gesloopt en het kantoor van de Rabobank aan de Hoofdweg gaat verdwijnen.

Bank verhuist
De bank zou in de oorspronkelijke plannen een plekje krijgen in de nieuwbouw. Maar ook dat is veranderd. De Rabobank verhuist dit najaar naar de Luttekepoortstraat, tegenover de Houtwal.

Johannes Flim, directeur vastgoedontwikkeling bij Veldboom, meldt dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning afgelopen week is ingediend bij de gemeente.  ,,Het nieuwe plan past beter bij wat wij voor ogen hebben’’, zegt hij. ,,We sluiten hiermee nog iets beter aan bij de woonvisie van de gemeente.’’

40 tot 120 vierkante meter
Een kwart van de 220 woningen valt onder de sociale verhuur, tot 736 euro per maand. Verder wordt gebouwd voor de middenhuur, tot 950 euro per maand. De appartementen zijn 40 tot 120 vierkante meter groot. In het wooncomplex komt ook een aantal ruimere en duurdere huurwoningen.

De begane grond krijgt deels een commerciële invulling. Wat er precies gaat komen is nog niet bekend. Ook wordt gedacht aan zorgvoorzieningen voor de nieuwe bewoners.

Binnentuin boven auto’s
Op de halfverdiepte parkeergarage wordt een groene binnentuin aangelegd. Ook langs de Verkeersweg en de Hoofdweg komen parkeerplaatsen.

Binnenkort krijgen omwonenden een uitnodiging om nader kennis te nemen van de plannen. Volgens Flim is het de bedoeling om het pand van Kwikfit nog dit jaar te slopen. De bouw van de eerste fase, nabij de rotonde op de hoek van de Verkeersweg en de Hoofdweg kan dan beginnen in het eerste kwartaal van 2021.

Eerder werd aan de tegenoverliggende zijde van de rotonde al een wooncomplex gebouwd op de vroegere locatie van het postkantoor. De nieuwbouw sluit qua hoogte ook aan bij het pand van Kok Experience.

Aan de Handelsweg, naast de beoogde nieuwbouw van Veldboom, wordt nu gewerkt aan de bouw van twintig koopwoningen.