Groninger Gezinsbode 09-02-2021

Projectontwikkelaar Veldboom heeft meerdere projecten onder handen op vergeten plekken in de stad. “We zijn al erg ver aan de Jullensstraat, daar realiseren we ruim 200 huurwoningen en daarnaast zijn we aan de Helperwestsingel en aan de Van Heemskerckstraat druk bezig.”

Het gebied achter de Jullensstraat is nu nog een verouderd bedrijventerrein. Aan de Helperwestsingel wil Veldboom het één hectare grote perceel van de hoefijzerfabriek Werkman doorontwikkelen. Aan de Van Heemskerckstraat gaat het om een perceel naast het Augustinuscollege op de plek waar vroeger een jongensinternaat was gevestigd, op deze locaties zal Veldboom ook duurzame woningen ontwikkelen.

Het project aan de Jullensstraat heeft (na uitgebreide sessies met omwonenden) het vergunningtraject zo goed als doorlopen, aan de andere projecten wordt nu druk gerekend en getekend. Ten westen van de Hereweg herbergt de wijk Helpman opmerkelijk veel oude bedrijventerreintjes. “De stad ontwikkelt zich van binnenuit”, zegt Johannes Flim, directeur vastgoedontwikkeling bij Veldboom.

Axel Veldboom vult aan: “Je hebt nu veel bouw uit begin vorige eeuw én uit de jaren ’70. Op die vergeten plekken proberen we de stad nu een beetje mooier te maken door eigentijdse woningen toe te voegen. Aan de Helperwestsingel realiseren we ook sociale huurwoningen, we hebben daarover een afspraak met Patrimonium.”

Bij bouwprojecten van deze grote omvang stelt de gemeente als eis dat een deel van de woningen bestemd wordt voor sociale huur, legt Axel Veldboom uit. En we merken ook dat er steeds meer eisen worden gesteld aan het groen. Een prima ontwikkeling.

Veldboom begon ooit als verhuurder van studentenkamers, maar de laatste jaren is de projectontwikkelaar danig uit de kluiten gewassen: op diverse plekken in het land realiseert Veldboom in totaal bijna 5.000 woningen. Zeer ambitieus is een flink aandeel in de nieuwe Entree van Zoetermeer, waar een enorm bedrijventerrein aan weerszijden van de toegangsweg naar Zoetermeer wordt getransformeerd tot nieuwe woonwijk.

Naast de drie grote nieuwbouwprojecten op ‘vergeten plekken’ in Groningen, pakt Veldboom ook de herontwikkeling van twee grote voormalige kantoorpanden op. Aan de Damsport realiseert Veldboom appartementen in een oud kantoorgebouw. Naast winkelcentrum Westerhaven staat aan de Steenhouwerskade een voormalig kantoorgebouw. “Dat gaan we verduurzamen en we realiseren daarvoor in de plaats mooie appartementen.” Dit wordt dan, na de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade het tweede grote kantoor in deze hoek van de stad waarin woningen worden gerealiseerd.